2012. szeptember 27., csütörtök

Kakaós vagy fahéjas tekercsek




Nagyon ízlett a túros batyu kelt tésztája így most abból finom kis kakaós tekercseket készítettem. Nagyon finomak lettek, de legközelebb több kakaót teszek bele és csinálok fahéjas változatot is. Imádom az enyhén citromos sülő kelt tészta illatát a fahéjjal párosítva.

Hozzávalók a kelt tésztához:

60 dkg rétesliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 mokkáskanál só
10 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja
1 kis kupica rum

Hozzávalók a töltelékhez:

fahéj vagy kakaó
kristálycukor (esetleg nyírfacukor)
Kevés olvasztott vaj

1 tojás és egy evőkanál tejföl a kenéshez


Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejben felfuttatjük. A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk és simára dagasztjuk,majd letakarva duplájára kelesztjük. Ha van kenyérsütőgépünk, akkor azzal is összedagasztathatjuk és megkelesztethetjük a tésztát.

Kettévesszük a tésztát hogy könnyebb legyen dolgozni. Az egyik adagot lisztezett felületen fél centis téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Annyi kakaót szórunk rá, hogy eltakarjuk a tésztát, majd nagyjából ugyanennyi cukrot szórunk rá. Feltekerjük mint a bejglit és egyforma méretű háromszögeket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással és negyed órát állni hagyjuk. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A második adag tésztával is úgy járunk el, ahogy leírtam, csak erre tehetünk akár fahéjat is a kakaó helyett. Ha lejárt a negyed óra ismét megkenjük a sütiket, csak ezúttal egy evőkanál tejföl és egy kávéskanál cukor keverékével és légkeveréses sütőben negyed óra alatt készre sütjük.

A receptből két tepsi kakaós és / vagy fahéjas tekercs lesz.

Szerintem csinos így kettévágva

4 megjegyzés:

  1. Így kora reggel, még reggeli előtt, kínzás!!!

    VálaszTörlés
  2. Nem csak csinos kettévágva, hanem igencsak étvágygerjesztő is... ;-)
    Egyébként klassz ötlet a kakaós és fahéjas, tetszik.

    VálaszTörlés