2014. március 28., péntek

Medvehagymás krumplis pogácsa


Van már a blogon medvehagymás pogácsa, de ez még tökéletesebb lett. A kedvenc leveles krumplis pogácsám receptjét használtam, csak a medvehagyma a változtatás. Zseniális lett.

fél kocka élesztő - másfél dl langyos tejben felfuttatva
másfél dl olaj (földimogyoró, kukorica, vagy vegyesben fele olíva-fele napraforgó)
egy csipet kristálycukor
500 g liszt - Ebből 100 g rétesliszt és 50 g teljes kiőrlésű tönköly
300 g összetört főtt krumpli
2 kávéskanál só

hajtogatáshoz: kevés zsiradék
1 csokor medvehagyma - apróra vágva
kenéshez 1 tojás

A fenti sorrendben (a sóval bezárólag) a hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe öntöm és dagasztó programon megdagasztatom vele a tésztát. Hagyjuk a tésztát a kikapcsolt gépben duplájára kelni. természetesen a hagyományos módon kézzel is dagasztható.

Enyhén lisztezett felületen egy centis téglalappá nyújtjuk a tésztát, majd vékonyan megkenjük olvasztott de nem forró zsíradékkal. Most kókuszzsírt használtam. Megszórjuk az apróra vágott medvehagyma egyharmadával. Feltekerjük, mint a bejglit, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk pihenni kb. 10 percet. Ezután kinyújtjuk és megismételjük a műveletet. Megint állni hagyjuk. Harmadszorra is elvégezzük a nyújtást, kenést, szórást, tekerést és pihentetést. Ezután kb. másfél centi vastagra nyújtjuk berácsozzuk a tetejét pizzavágóval, kiszaggatjuk, lekenjük egy tojással és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk.

Hideg sütőben kezdjük sütni, és a sütőt  kétsztáz fokra állítva addig sütjük, amíg szép piros nem lesz a pogácsák teteje és alja. 


Bevallom, most egy kiló lisztből dupla adag készült (így lett három tepsi), és az is elpárolgott mindössze egy nap alatt.

2 megjegyzés: