2014. április 20., vasárnap

Medvehagymás kalács nem csak húsvétra

Először is kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek! Nem telhet el húsvét kalács nélkül. Én most ezekkel a rendhagyó példányokkal készültem. Az alapötlet a Kifőztük magazin idei húsvéti számában található és az Ízeskalandok blog alkotója fejéből pattant ki. Mivel nálam az édes kalács inkább a lekvárhoz passzol, mint a sonkához, amikor a család kalácssütést kért tőlem, akkor eszembe jutott ez a medvehagymás változat. Különösen, hogy kaptunk egy adag olívaolajban eltett medvehagymát.


Hozzávalók egy nagyobb, vagy két kisebb kalácshoz:

400 g liszt (ebből kb. 100 g teljes kiőrlésű)
1 dl joghurt
1 dl tej
1 kockacukor (nálam nád)
fél kocka élesztő
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
4 evőkanál olíva olaj
medvehagyma ízlés szerinti mennyiségben (nálam 3 evőkanál az eltett masszából, de aprított medvehagymából is hasonló mennyiséget tudok elképzelni)
1 tojás a kenéshez

Az élesztőt a kockacukorral langyos tejben felfuttatjuk. Ha kenyérsütőgéppel dagasztunk, akkor a joghurtot, az olajat (vagy az olajjal elkevert medvehagymát, ha valakinek nem helyből eltett medvehagymája van), a medvehagymát, a sót és a szódabikarbónát a kenyérsütőgép üstjébe tesszük. Majd a liszt következik, végül a felfutott élesztő. Dagasztóprogrammal összedolgoztatjuk a tésztát, majd a kikapcsolt gépben hagyjuk a duplájára kelni.
Természetesen kézzel is dagaszthatunk. A kimért liszthez adjuk a felfutott élesztőt és az összes többi hozzávalót és jó alaposan összedagasztjuk, amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
Három egyenlő gombócra osztjuk a tésztát, kicsit hosszabb kígyókat sodrunk belőlük, mint amekkora kalácsot (vagy kalácsokat) akarunk, majd összefonjuk őket és a fonott kalácskákat kiolajozott sütőformába tesszük (én egy egyszerű kis egyszemélyes sütőtálat és egy hagyományos doboz-kenyérformát használtam). Langyos vízzel megkenjük őket és egy negyed órát kelesztjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Lekenjük tojással a kalácsok tetejét és a forró sütőben kb fél óra alatt készre sütjük. A sütőből kivéve még egy kb. 5 percet konyharuhával letakarjuk, majd langyosan már kínálhatjuk is.

Jól kísérte a húsvéti hidegtálat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése