2014. június 14., szombat

Tejfölös krumpligombócleves


A leves egyszerre készült az előző bejegyzésben írt krumplilepénykékkel, a krumpli főzővizében főtt és szintén a Bors Gasztro Magazinból származik. Kicsit alakítottuk csak át és nagyon ízlett mindenkinek. Javaslom mindenkinek, hogy a krumplilaskával egyszerre készítse el ezt a levest is, mert a levesbetétet jelentő finom, lágyan krumplis tésztával az igazi.



Hozzávalók:
2 szál zeller
3 sárgarépa
1 nagy fej hagyma
1 nagyobb paradicsom
petrezselyemzöld
babérlevél
1 doboz (20 %-os) tejföl
só, bors, köménymag
pirospaprika
kevés liszt
(ha nem vegetáriánusoknak készül egy tízcentis darab házi füstöltkolbász, meg esetleg egy kis füstölt sonka)

A zöldségeket mossuk és pucoljuk meg. Ha épp krumplit főztünk, akkor ne öntsük le a krumpli főzővizét, hanem abba tegyük a zöldségeket és úgy készítsük a levest. Ha ez a lehetőség nem áll fenn, akkor tegyünk fel egy fazék vizet. Tegyük bele a zellert, a felkarikázott répát. (Ha nem krumpli főzővizet használunk akkor két krumplit is kockázzunk fel és azt is adjuk hozzá.) Tegyük a leveshez a paradicsomot és a paprikát is. (Esetleg egy darab házi füstöltkolbászt, vagy sonkát.) Egy másik lábasban kevés olajon egy fej apróra vágott hagymát megdínsztelünk, elkeverjük egy kanál pirospaprikával és egy kanál liszttel, majd a leveshez adjuk. Fűszerezzük ízlés szerint. 

Levesbetétnek elkészíthetjük a krumplilaska tésztáját akár kis mennyiségben is. Kis gombóckákat (olyan málnaszem nagyságúakat) formáljunk belőle és tegyük őket a forrásban lévő levesbe. Amikor átfőnek a gombócaink feljönnek a leves tetejére. Ekkor a tejfölt pár kanál forró levessel és egy csöpp liszttel elkeverjük és besűrítjük a levesünket. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése