2015. április 6., hétfő

Burgonyás kenyérkoszorú




Ez a végtelenül puha, ugyanakkor ropogós héjú, ízes és illatos krumplis kenyér a Húsvéti asztalra készült. Nagyon finom lett így biztosan nemcsak húsvéti kalács gyanánt próbáltuk ki, hanem gyakran fogom sütni sima kenyér gyanánt.

A receptet a Takarékos konyhán találtam és úgy tökéletes, ahogy van, így kivételesen nem is módosítottam a recepten, csak annyit, hogy a krumplit héjában főztem meg. Még a kenyerekben meglehetősen válogatós apukám is azt mondta, hogy ilyet feltétlenül süssünk még.

Hozzávalók:

300 g burgonya 
100 g margarin 
2 gerezd fokhagyma 
2,5 dl langyos tej 
1 evőkanál cukor
25 g élesztő 
400 g finomliszt 
1 evőkanál só
1 tojás a kenéshez 

Elkészítése: 

A krumplit héjában sós vízben megfőzzük. Amíg fő, a fele margarinban megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát. A puhára főtt krumplit megpucoljuk és összetörjük.
Az élesztőt a tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A többi cukrot és a sót a lisztbe keverjük, hozzáadjuk a krumplit, ráöntjük az élesztős tejet és a többi margarint. A tésztát bedagasztjuk (kenyérsütőgéppel is kiválóan működik) és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ez a kikapcsolt gépben 40 percig tartott.

Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát hosszúkás henger alakúra nyújtjuk és többször megcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe koszorút formázunk a tésztából, majd felvert tojással megkenjük és még addig békén hagyjuk, amíg a sütő előmelegedik  200 fokra (10-12 perc volt). Kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Ez egy nagyon finom puha kenyér és hála a krumplinak könnyen emészthető. Ha csak magunknak két főre fogom sütni, akkor fél adagban gyökérkenyér alakúra fogom sütni. Köszönöm Évának a receptet!


2 megjegyzés: